Nya Zeeland - Sverige

Snack om precis allt möjligt!

Moderatorer: melon, SkogsKajsa

Nya Zeeland - Sverige

Inläggav AislinCarys » tis apr 07, 2009 09:34

Hemmamamma,

Här kopierar jag då posten från EC-berättelser så kan vi (och vem som annars vill) fortsätta prata.

Vi funderar på att flytta hem från Nya Zeeland till Sverige, min nyzeeländske make, jag och vår ett-åriga dotter.

Nya Zeeland jämfört med Sverige.

Betald föräldraledighet, finns på Nya Zeeland, men bara för ca 6 veckor, och mycket dåligt betalt, och bara om du är permanent anställd och går tillbaka till samma jobb efteråt. Jag som nanny fick ingenting, eftersom mitt jobb avslutades några veckor innan Lillan föddes. Jag hade nog behövt sjukskrivas under graviditeten, men det går inte om din partner har ett jobb. På samma sätt kan man inte få a-kassa om ens partner jobbar heller.
Och lönerna är sjukt låga medan hyror och huspriser skyhöga. Ekonomiskt sätt är det svårt att vara föräldrar här. Å andra sidan är dagis också dyrt.

Så ja, många mammor väljer att vara hemma tills barnen börjar skolan. Och det finns massor av coffee mornings, föräldragrupper, musikgrupper, lekgrupper. gympagrupper, sagostunder, det mesta kostar 10 kr per gång (då ingår oftast fika), eller att man tar med fika att dela med sig. Det är också vanligt att jobba deltid, vilket oftast betyder att man jobbar 1-3 dagar i veckan. Det finns alltid andra barn att leka med, andra mammor att prata med, i parken, på biblan mm. Jag tycker om att ingen dömmer ens val. Det är ingen som ifrågasätter att jag är hemma med Lillan, men många frågar OM jag planerar att börja jobba igen. Det ses som ett val som varje familj måste göra utifrån sina värderingar och behov.

Så det samhälle vi lever i är väldigt familjevänligt. Men "samhället", dvs staten, är det definitivt inte.

Metoden för läsinlärning här är oerhört bra (vilket är varför det funkar att lära 5-åringar läsa, fast de kanske inte riktigt är redo än!). Jag var lärare tidigare. De använder också portfolio-modellen, och använder väldigt sällan läroböcker på låg-och-mellanstadiet. Friskolor och privatskolor är ganska vanliga här, och hemundervisning betydligt mer vanligt än i Sverige. Föräldrars val, igen.

Hur är det att vara hemmaförälder i Sverige? Är det ensamt? Känner du andra som är hemma med barn på dagarna som man kan umgås med?
Babywearing, pottying, organic, Attachment Parenting, signing, breastfeeding Mamma!
AislinCarys
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 10
Blev medlem: sön maj 25, 2008 23:25
Ort: Wellington, NZ

Inläggav Hemmamamma » ons apr 08, 2009 08:33

Hej! Vad gulligt av dig att starta en tråd här. Jag vill jättegärna diskutera detta intressanta ämne - lite senare, eftersom jag har lite fullt upp nu innan påsk. Som du kanske sett är jag just nu faktiskt inte hemmamamma på heltid :ops: Men jag återkommer. (Försökte skicka pm, men det funkade visst inte - eller också så får du flera stycken...)
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Re: Nya Zeeland - Sverige

Inläggav shalita » tor apr 09, 2009 18:47

AislinCarys skrev:Hur är det att vara hemmaförälder i Sverige? Är det ensamt? Känner du andra som är hemma med barn på dagarna som man kan umgås med?


Det är ganska ensamt, upplever jag i alla fall. Förra terminen hade vi turen att flera vänner var hemma med ganska jämgamla barn, men den här terminen började alla de dagis, de med. Vi försöker att komma iväg på lite aktiviteter men det är snålt med barn över 1,5 år. På enstaka såna aktiviteter kan det finnas lite fler större barn. I området där vi bor finns massor med små barn men alla i min äldsta dotters ålder går på dagis.
Så lite avundsjuk blir man på ert familjevänliga land. Men jag skulle inte gärna byta den ekonomiska aspekten!
Bild
Bild
EC - tygblöjor - bära nära
Användarvisningsbild
shalita
150 - Pissråtta
 
Inlägg: 187
Blev medlem: tor dec 21, 2006 14:51
Ort: Örnsköldsvik

Inläggav Hemmamamma » tor apr 09, 2009 20:50

I Sverige får ju alla barn gå tre timmar om dagen (15 timmar i veckan) i allmän förskola från och med höstterminen det år de fyller fyra år. Nästa år kommer den allmänna förskolan även att omfatta treåringarna och det tycker jag är jättebra. Tre timmars förskola för barn över tre år, gillar jag. Vår äldsta flicka fick börja delta i förskoleverksamheten tre timmar om dagen redan vid 3,5 års ålder eftersom jag var föräldraledig med lillasyster. Lillasyster fick börja när hon var knappt tre år, då jag började jobba deltid. Nu jobbar jag 50%.

Där vi bor finns det aktiviteter för barnen även på dagtid, men man är nästan beroende av bil. Öppna förskolan hade en barngrupp där vår äldsta flicka gick en och en halv timme en gång i veckan i en grupp med sju barn i åldern 2-3 år. Föräldrarna var med. De flesta hade småsyskon. Barnmusikskolan har också olika grupper med olika aktiviteter inom sång och dans för barn i olika åldrar - på dagtid.

Där vi bor är det en hel del föräldrar som jobbar skift, t.ex. inom sjukvården, så visst finns det barn som är hemma på dagtid ibland i alla fall, även om föräldrarna jobbar. Många arbetande småbarnsföräldrar har också en ledig vardag. Men visst - Det är ingen självklarhet att det finns lekkamrater som "passar". Ännu svårare att hitta andra småbarnsföräldrar som man är på samma våglängd som...

Jag har dock upplevt att det är en oerhört stor skillnad att vara skolbarnsförälder. I skolan är det många fler föräldrar som ser till att barnen får kortare dagar på fritids. De flesta barnen är också lediga på loven. Dessutom följer ju skolbarnen med varandra hem och leker efter skolan.

Förutsättningarna för att vara hemmaförälder i Sverige är ju oerhört goda - problemet är väl att så få väljer att vara det. Jag tycker att inställningen till barn och föräldraskap låter väldigt sympatisk i Nya Zeeland. Vilken tur du har som får bo där när ni har småbarn! :-D

På dig låter det som att det inte finns några motsättningar i att välja att vara hemma med sina barn eller att lämna bort dem för att förvärvsarbeta. Finns det någon debatt om vikten av att vara hemma med barnen exempelvis de tre första åren? Är det högt i tak när man diskuterar dessa frågor, eller är det som i Sverige att man måste tassa på tå? Något som verkligen tilltalar mig är att familjen tycks ses som en enhet i Nya Zeeland. Verkar det som att familjerna också håller ihop på ett annat sätt än i Sverige? Är det ovanligare med skilsmässor? Du skriver att mammorna är hemma. Hur är det med papporna, då?
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Inläggav AislinCarys » tis apr 14, 2009 02:26

Nej, jag tror inte att det finns några motsättningar alls mot vad du än väljer. Det anses vara ett val för varje familj. Det finns ett uttryck som beskriver attityden till det mesta här "Whatever floats your boat", om det funkar för dig, typ. En del kvinnor, ofta höginkomsttagare, väljer att jobba, eftersom två höga inkomster är nödvändiga för att de ska kunna betala av sina lån (det är ju också ett val att bo i en stor villa i ett dyrt område). Många av dem trivs bra med sina jobb, så det är enannan anledning. Dessa kvinnor är ofta välutbildade, och har läst att det är bäst för deras barn att knyta an till en person, one-to-one care, så de väljer ofta en nanny i stället för dagis. Dagis är förvaring här, barnpassning. Fast med utbildad personal, men inte många av dem. För barn över 3 år finns Kindergarten och Pre school (dyrt, mer som dagis i Sverige). Nästan alla barn går på Kindy (3timmar om dagen efter 4 år, 3 timmar 3 dagar i veckan före 4 år) eller pre school, som har längre dagar. Familjer som behöver två inkomster för att betala sina huslån väljer ofta nanny (om de tycker att de har råd, eller tycker att det är viktigt) eller dagmamma av något slag. En del väljer istället dagis, ibland för att de tycker eller tror att nannies och dagmammor är för dyra, ibland för att de uppskattar kamraterna att leka med. Låginkomsttagare använder mest dagis eller Barnardos dagmamma (jättebilligt). Många jag träffade genom mitt jobb (mest höginkomsttagare) som nanny, föredrog att jobba, eftersom de tyckte att det var alldeles för jobbig att vara hemma med barnen.

Å andra sidan gör många familjer i alla lönegrupper valet att en förälder stannar hemma. Det är ofta ett dyrt val, framför allt om alternativet är att mamman jobbar heltid. Och många väljer förstås att jobba 1-3 dagar i veckan. Problemet är att dagis, nannies och dagmammor också är dyrt. Det är dyrt att ha barn, helt enkelt (det knäppaste, just nu, är att läkarbesök är subventionerade - utom för gruppen mellan 25 och 45 år - föräldrar).

Vi känner flera familjer (som inte känner varandra), som har valt eller planerar att välja att pappan är hemma med barnen. Detta har ofta blivit under andra hälften av första året eller under andra året. Oftast bara ett halvår eller så. Varför det tar slut, ja delvis är det ofta ekonomiskt, dels tror jag att en del av dem har rätt orealistiska förväntningar (så härligt att få vara hemma, jag ska bygga om köket, odla ett trädgårdsland...), och sedan är det så attt de flesta som är hemma med barn är mammor och nannies, så det är inte så lätt att hitta andra hemma-pappor.

Jag tror inte det finns någon debatt om vikten att vara hemma med barnen de första tre åren - såvitt jag vet säger all forskning att one-to-one, och någon att knyta an till är jätteviktigt under de första åren. Jag tror inte detta ifrågasätts alls. Dagis här är för föräldrars behov, inte för barnen. Men det anses väl inte heller vara skadligt, i små mängder. Hur stora mängder debatteras. Liksom hur tidigt. (3 månader-). Det är mycket högt i tak, du får tycka precis vad du vill. Och din åsikt respekteras.

Ja, familjen ses som en enhet, och din rätt som förälder att ta beslut för dina barn är jätteviktig. Fast skillsmässor är nog lika vanliga som i Sverige.
Babywearing, pottying, organic, Attachment Parenting, signing, breastfeeding Mamma!
AislinCarys
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 10
Blev medlem: sön maj 25, 2008 23:25
Ort: Wellington, NZ

Inläggav Hemmamamma » lör apr 18, 2009 13:16

Och så funderar ni på att åka hem till Sverige... :siishah: Nej, då jag skojar.

För mig låter Nya Zeeland som ett mycket familjevänligt land och jag hoppas vi får möjlighet att åka dit på semester någon gång. Min man är också fascinerad av landet, men ingen av oss har varit så långt hemifrån... Längre bort är väl svårt att komma. :-D

Du sa att det är högt i tak och att man får säga vad som helst. Jag har dock hört en sak som anses mycket oartigt att prata om på Nya Zeeland - och det är sina utlandsresor, eftersom dessa anses fullkomligt ointressanta att behöva lyssna till. Stämmer det? Vill folk höra om hur det är i Sverige? Och om de vill lyssna - vad tycker de då?
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Inläggav AislinCarys » sön apr 19, 2009 04:25

Utlandsresor... det har jag aldrig tänkt på!

Jag antar att det beror på VAR du har varit - jag menar, nästan alla nyzeeländare ger sig ut på en OE när de är unga, och mestadels till England, med avstickare till Frankrike, Italien, mm. Så det är kanske så att de flesta inte är så intresserade av att lyssna på nya historier om vad någon gjorde i London?

De flesta verkar vara intresserade av att höra om Sverige, och många vill gärna besöka Skandinavien. Semesterresor är viktiga här, oavsett om du reser till Europa, till Fiji eller campar vid stranden i Coromandel (NZ) Nyzeländarna har 3 eller 4 veckor semester om året, och ganska få helgdagar, så att komma iväg hemmifrån är viktigt, och något som gärna planeras och diskuteras.

Vad folk tycker, tja det varierar. Nyzeeländare gillar inte att staten talar om för dem vad de ska göra. De föredrar också det billigaste alternativet (så lite isolering som möjligt, nej inte betald allmän föräldraledighet, för då går skatterna upp etc.)

Jag vet, jag har ett bra liv hemma med Lillan här. Hade det inte varit för makens jobb (lågt betalt, han avskyr det, men de jobb han är kvalificerad för finns inte pengar till nu), att husen är så dåliga (jag är så trött på svartmögel och drag!) och vi inte har råd att köpa hus och renovera, samt förstås mina föräldrar och mor-och farföräldrar som alla finns i Sverige ...
Babywearing, pottying, organic, Attachment Parenting, signing, breastfeeding Mamma!
AislinCarys
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 10
Blev medlem: sön maj 25, 2008 23:25
Ort: Wellington, NZ


Återgå till Snicksnack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron