Fördomar om EC

Här samlas fakta och tänkvärdeheter om EC

Moderatorer: melon, SkogsKajsa

Fördomar om EC

Inläggav SkogsKajsa » sön feb 25, 2007 21:08

Tyvärr får man ofta höra en hel del fördomar om EC när det diskuteras.
Här är några av de vanligaste samt våra svar på saken:

EC är onaturligt!
EC är snarare det mest naturliga och har troligen varit det som tillämpats från det att människan kom till fram till att blöjorna uppfanns. I vissa länder finns det fortfarande inte blöjor utan familj, släkt och vänner hjälps åt att lyssna på bebisens behov.

EC är ett nytt påhitt / en trend
Själva ordet "EC" (Elimnination communication) är antagligen ganska nytt men själva tillvägagångssättet är urgammalt (om än lite modofierat för att mer passa vårt samhälle)

Bebisar kissar och bajsar omedvetet
Nej bebisar kissar och bajsar inte omedvetet, men om man aldrig lyssnar på när dom säger till vad dom känner så börjar dom istället förtränga känslan av att dom behöver kissa och bajsa. Dom sluter halt enkelt bry sig eftersom ingen annan bryr sig om att de säger till.

EC:ande föräldrar är snåla
Det handlar absolut inte om att missunna sin bebis att få ha blöjor, trodde vi att det var det bästa för våra barn att ha pampers så skulle vi troligen köpa pampers i massor. Men nu tror vi inte det och visst är det positivt för ekonomin (och miljön).

EC:ande föräldrar är lata
Detta är verkligen en huvudnöt för oss, vad är det som gör att vi verkar lata när vi ägnar vår bebis lite extra uppmärksamhet för att även se signaler som tyder på att våra bebisar behöver på pottan? Latheten skulle då ligga i att vi hellre låter bebisen bajsa i pottan och torka med lite papper än att tvätta en helt nedbajsad bebisrumpa!

EC:ande föräldrar är överambitiösa och präktiga
Endel verkar tycka tvärtemot föegående påstående och anser att vi istället är för ambitiösa och bara vill vara bättre än andra. Men det är visst bara något som ligger i ögat på betraktaren. EC för att bebis ska slippa sånt som vi själva inte gärna skulle vilja utsättas för.

Om det funkar är det bara slumpen
Det är för oss obegripligt hur slumpen kan göra att bebisen i de flesta fall kissar nästan varje gång den hålls över handfatet efter att vi "trott" att vi sett en signal.

Man kanske orkar med första barnet men inte då man har fler barn
Det är snarare så att många inte får upp ögonen för att man kan EC:a föränn med barn nummer två eller senare så många EC:ar sitt barn trots att de även har äldre barn att se efter.
Har man EC:at ett barn innan och gett det barnet den möjligheten så är det mycket svårt att förvägra andra barnet samma möjlighet, samt att man har lättare för att känna igen signalerna.

Man ska låta barn vara barn och ha blöja
Vad är det som gör att ett barn inte är ett barn om det inte har blöja? Fanns det inte barn innan blöjorna uppfanns? EC handlar inte om att gå före i utvecklingen och försöka få sitt barn att växa upp snabbare, det handlar om att ta vara på det ens barn kan och öka förståelsen.
Vi uppmuntrar ju och hjälper gärna en 7-månaders bebis som visar att den håller på att lära sig gå, trots att det är tidigare än vad de flesta andra barn börjar gå.
Användarvisningsbild
SkogsKajsa
Forumfixare
 
Inlägg: 3403
Blev medlem: mån sep 26, 2005 08:16
Ort: Värmland

Återgå till Om EC

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron