hur fortsätta vid 15 mån?

Här kan även ni som inte är registrerade ställa frågor eller komma med kommentarer. Välkomna!

Moderatorer: melon, Veronika, SkogsKajsa, feber

hur fortsätta vid 15 mån?

Inläggav rosen » fre jan 15, 2010 12:40

Hej! Vi (framför allt jag) har satt vår dotter på pottan sedan hon var 11 månader. Vi har nog bara fått 4 bajsblöjor sen dess, men om man inte kissar varje timme (minst), så kommer det i blöjan. Nu i jul när jag var hemma i 2,5 veckor blev det till slut bara en kissig blöja på dagen (natten orkar jag inte). Pappa är inte lika ivrig, och det är han som är hemma nu, så nu har det gått tillbaka till 4-5 missade kissningar per dag.. suck, ska inte klaga på min man, han sätter ju henne iallafall på pottan. Min fråga är iallafall: kan man ta av lillan blöjan och hoppas på att hon kan säga till själv när vi är hemma, eller är det för tidigt? det känns som att så länge hon har blöja på sig kommer hon inte att sluta kissa i den. Eller är det för tidigt att tro att hon ska kunna hålla sig och säga till? Hon har sagt till några gånger kan tilläggas, bla annat när vi var i en ishall förra veckan och storebror åkte skridskor. Pottan hade vi såklart inte med, men jag satte henne på toaletten och hon sa "hehe" när kisset kom! hon ska börja på dagis om två månader och jag undrar hur det kommer att gå där...

mvh rosen
rosen
 

Inläggav äpple » fre jan 15, 2010 13:33

Ta av henne blöjan! Jag tycker inte det är för tidigt, men samtidigt får ni nog räkna med en hel del blöta fläckar. Och så klart får det inte läggas någon negativ värdering på det. Bara torka upp och pröva igen. Som du säger, så länge hon har blöjan på så är det ju enklast.
Låt henne springa med rumpan bar hemma. Har ni kallt så rekommenderar jag babylegs. Lycka till
Dotter född mars 2008 - tygblöjor/rutinpottad / EC-light sedan 3 mån ålder -> blöjfri vid 20 mån ålder
äpple
1 - Smygfis
 
Inlägg: 3
Blev medlem: tis okt 07, 2008 12:32

Inläggav Hemmamamma » mån jan 18, 2010 11:16

Runt 18 månader är den ålder som rekommenderas att man aktivt går in och tränar bort blöjan om barnet inte själv tagit initiativ till detta innan dess. Jag tycker det låter mycket bra att din man inte håller på att sätta henne på pottan så ofta som en gång i timmen. Då får hon chans att redan nu börja ta eget initiativ.

Att börja förskola innan tre års ålder (och speciellt innan 30 månader) är mycket energikrävande för ett så litet barn, både vad gäller anknytning, stress och överstimulering (se exempelvis "Tid för barn" av Per Kågeson). Det är därför mycket vanligt att även barn som är helt torra och blöjfria hemmavid behöver använda blöja som skydd på förskolan tills de kommit upp i 2,5-årsåldern. Man kan se att även tiden barnet tillbringar på förskolan spelar in. Det vill säga att barn som går kortare dagar har mer krafter kvar och därför verkar klara att vara torra även på förskolan tidigare än barn som lämnas längre tid. Även andra faktorer som personaltäthet, personalkontinuitet, gruppsammansättning och gruppstorlek spelar givetvis in här.
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Inläggav rosen » tis jan 19, 2010 09:13

Tack för svaren! De motsäger ju varandra lite grann, men nu har jag bestämt mig för köpa ett gäng tygblöjor (bättre sent än aldrig) så att lillan känner bättre att hon kissar + att det inte är lika omiljövänligt som engångsblöjor. Kan tillägga att hon inte kommer gå mer än 6 timmar på förskolan till att börja med.
//Rosen
rosen
 

Inläggav Hemmamamma » tis jan 19, 2010 09:38

Ja, det bästa är att prova sig fram vad som passar. Det finns många sätt. Med första flickan försökte vi att byta ut vanlig blöja mot training-pants i tyg, men de var så stora att kisset rann ut genom benlinningen och dessutom uppfattade hon dem som vanliga blöjor, så då fungerade vanliga trosor i kombination med strumpbyxor väl så bra. Med andra flickan hade Libero kommit ut med en engångs-potträningsblöja. Också den i gigantiskt format, men de fungerade som de skulle. Vi började dock inte att träna bort blöjan riktigt så tidigt. Jag tror ju mycket på rönen att göra det vid 1,5 år, vilket vi också har egna erfarenheter av, då det fungerade så bra med andra flickan. Min man tror dock att det kan vara fördelaktigt att börja ännu tidigare.

Du skrev att ni inte hade med potta till ishallen. Att försöka ha med sig pottan när man ska någonstans är en god idé. :tumsup: Själva har vi många pottor, varav en som vi fortfarande har i bilen. Den kommer fortfarande till pass ibland.

Det som jag tyckte var svårast med första flickan, var att lämna över ansvaret till henne att säga till när hon behövde gå på pottan/toaletten, när man var van att ta detta ansvar själv. Detta löste sig dock helt av sig själv med andra barnet. I alla fall så tror jag att papporna ofta är bättre på detta än vi mammor, eftersom de ofta inte krånglar till saker och ting, utan kör med enkelhet och tydlighet, som är lätt för barnen att förstå och känna sig trygga med.

Ja, sex timmars förskoledag är ju väldigt lång tid för ett så litet barn. Som dotter till en förskollärare tror jag benhårt på rekommendationerna om tre års minimiålder och max 4 timmars förskola för barn mellan 3 och 4,5 år. Se gärna:
http://www.hemmaforaldrar.se/jonas_himm ... ningen.htm samt Per Kågesons bok: "Tid för barn? - En analys av samhällets omsorg om de yngsta". Den senare tar även upp aspekterna med blöjbarn.
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24


Återgå till Gästrummet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron