Dagis oro

Snack om precis allt möjligt!

Moderatorer: melon, SkogsKajsa

Dagis oro

Inläggav Mari » mån jul 07, 2008 20:30

Här kommer ett "rörigt" inlägg eftersom jag ville ha bort denna diskussion från potträningen.

Hemmamamma skrev:

Varför ska han börja förskola så tidigt? Om jag förstått rätt, så är någon av er föräldrar hemma med yngre syskon. Det finns ju många negativa aspekter med förskolestart innan tre års ålder över huvud taget, men speciellt när det gäller barn med yngre syskon hemma, liksom när det gäller barn med försenad tal- och språkutveckling. (Se gärna: http://www.hemmaforaldrar.se/jonas_himm ... ningen.htm)


Mari skrev:
Intressant artikel, ska försöka läsa den mer ingående vid tillfälle.

Det är personal från sonens hörselklinik som har insisterat på förskola för att förbättra språkutveckling. Dels för att jag ska slippa vara "ensam lärare" när det gäller teckenspråk samt för att jag ska mer egentid med dottern.
Fast jag börjar tveka på ifall jag gjort rätt som gick med på detta, min make är dock helt lyrisk. Fast han verkar mest tro att jag kommer att få en massa tid över till annat, typ hus och trädgård. Jag kommer ju ensam att stå för alla hämtningar/lämningar samt inskolning. Jag är orolig för att Christian kommer att se mig som en svikare när jag och Angelica lämnar honom på dagis. Hmprf. OFF-topic!

Hemmamamma skrev
Om det ska vara en fördel så är det ju en förutsättning att han har en egen lärare/ assistent som hjälper bara honom. (Min mamma har jobbat så med utvecklingsstörda barn som hon först arbetat med i hemmet och sedan följt till förskola.) Jag tycker definitivt att din oro för att sonen ska uppleva att han blir sviken och lämnad är helt befogad. Finns det inga andra alternativ?
Bär barnen i Bali Baby Breeze Morgaine.
Mamma till
Christian juni 2006
Angelica dec 2007
Mari
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 13
Blev medlem: fre jul 04, 2008 12:55

Inläggav Mari » mån jul 07, 2008 20:35

Tyvärr finns inga andra alternativ.
Däremot börjar överväga ifall maken ska ta ledigt och vara hemma med Angelica under inskolningen. Fast så måste jag pumpa ur mjölk och introducera flaska. Jobbigt!

Ifall Christian inte skulle trivas så är han ju alltid välkommen hem till oss igen.

Tråkigt och känna denna oro bara, det förbättrar ju inte chanserna till en bra inskolning.

Han är dessutom allmänt lugn och blyg.
Bär barnen i Bali Baby Breeze Morgaine.
Mamma till
Christian juni 2006
Angelica dec 2007
Mari
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 13
Blev medlem: fre jul 04, 2008 12:55

Inläggav Hemmamamma » mån jul 07, 2008 21:14

Det där resonemanget förstod jag inte alls. Varför kan inte du vara hemma med dottern medan din man skolar in pojken på förskolan? Många anser ju att det finns många fördelar med att pappan skolar in barnen på förskola. På vår förskola brukar föräldrarna dela upp det och ta olika dagar, men nog är det vanligare att papporna tar inskolningen än att mammorna gör det. I ert fall är det väl än större fördel, då din man verkar vara så mycket mer positivt inställd till den tidiga förskolestarten än vad du är.

Om pojken nu prompt måste in på förskola så tidigt, så tänk på att små barn mår betydligt sämre av att gå fem timmar om dagen tre dagar i veckan än tre timmar fem dagar. För det första är ju redan tre timmar väldigt lång tid för ett litet barn, speciellt om det skall vara utan någon familjemedlem* i en stimmig, högljudd miljö med många barn och olika förskollärare - fem timmar är oerhört mycket längre. (*Det är ju en stor skillnad om det finns ett äldre syskon på samma avdelning.) Dessutom är ju kontinuiteten också viktig. En del förskolor tillåter ju enbart tre timmar om dagen för "15-timmarsbarnen", medan andra resignerat inför föräldrars önskemål om att använda även 15-timmarsförskola och allmän förskola som barnvakt/ barnomsorg. :mad:

Vad för slags förskola är det förresten?
Senast redigerad av Hemmamamma tis jul 08, 2008 07:50, redigerad totalt 2 gånger.
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Inläggav Mari » tis jul 08, 2008 07:48

Inskolningen
Jag har tänkt som så att barnet ska skolas in av den förälder som kommer att hämta/lämna barnet. Dvs jag.
Ska maken hämta/lämna så behöver barnen gå på dagis kl 06-19.

Jo, jag är medveten om att kontinuiteten är viktig.

Det är ett "traditionellt" kommunalt dagis som helst ser att 15-timmars barnen går tis-tor kl 9-14.
Bär barnen i Bali Baby Breeze Morgaine.
Mamma till
Christian juni 2006
Angelica dec 2007
Mari
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 13
Blev medlem: fre jul 04, 2008 12:55

Inläggav Hemmamamma » tis jul 08, 2008 07:52

Jag kan väl tillägga att jag tycker förskoleverksamhet 3-4 timmar om dagen för barn från tre års ålder är alldeles utmärkt för många barn (däribland våra :-D ). Vad jag är motståndare till är att man använder förskola som barnomsorg och lämnar dem där långa dagar och det till och med med barn som är under tre år. Man vet ju att att det finns så oerhört många negativa aspekter/ konsekvenser med tidig förskolestart och långa förskoledagar. Som dotter till en förskollärare har jag indoktrinerats med dessa tankegångar sedan barnsben och har i vuxen ålder fått dem verifierade från många andra förskollärare samt från olika forskningsresultat. Jag är själv språklärare med inriktning på uttal och prosodi och är det något som man vet, är det ju att för språkutvecklingen är det ju oerhört betydelsefullt för barnen att få vara hemma de tre första åren (se exempelvis Barnets tidiga språkutveckling av Ragnhild Söderbergh, Gleerup (ISBN 91-40-60860-3)
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Inläggav Hemmamamma » tis jul 08, 2008 08:01

Mari skrev:Det är ett "traditionellt" kommunalt dagis som helst ser att 15-timmars barnen går tis-tor kl 9-14.


Det upplägget tycker jag inte att du ska gå med på! :this: Mycket märkligt med en förskola som förespråkar ett sådant upplägg! Den pedagogiska verksamheten är ju vanligtvis främst förlagd till förmiddagar. Det finns ju heller ingen som helst vits med att barnen skall vara på förskolan över vilan! Jag vet dock att det, precis som det finns föräldrar som gärna överlåter potträningen till förskolan, även vill att barnen ska äta på förskolan, för att själva slippa den delen. :mad:

Läs gärna artikeln jag hänvisade till så att du har fakta på fötterna. Hur är det med assistent/ extra resurser för att er pojke är hörselskadad? Hur en vanlig förskola skulle kunna vara en lämplig inlärningsmiljö för en tvåårig hörselskadad pojke har jag oerhört svårt att förstå. Hur har hörselvården motiverat det?
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Inläggav Hemmamamma » tis jul 08, 2008 09:00

Mari skrev:Inskolningen
Jag har tänkt som så att barnet ska skolas in av den förälder som kommer att hämta/lämna barnet. Dvs jag.
Ska maken hämta/lämna så behöver barnen gå på dagis kl 06-19.


Jag förstår hur du tänker, men ser det på ett annat vis. Om det är så att det fortsättningsvis är du som kommer ha hand om lämning/hämtning så är det ju än viktigare att även pappan får en god inblick i verksamheten och lär känna barn och personal. Det kan ju också vara en fördel att det är pojken som får visa dig olika saker. Att han minsann känner till något som är nytt för dig. Då kan du verkligen använda detta och be honom visa det ena och det andra i samband med lämning/ hämtning.

Väljer man att låta barnet gå i förskola anser ju jag att det är oerhört viktigt att det aldrig får bli vattentäta skott mellan hem och förskola. Att man låter lämningar, och framför allt hämtningarna ta tid. Det är ju viktigt att man får veta vad barnet gjort på dagis, så att man kan följa upp det hemma. Har barnet exempelvis färglagt och klippt ut former på dagis, så kan man fortsätta med det hemma. Tyvärr blir ofta aktiviteterna väldigt kortvariga och rumphuggna på förskola och jag tycker ju därför att det är så viktigt att man som förälder ser till att barnet hemma får möjlighet att fortsätta och utveckla det som introducerats på dagis, oavsett om det är att samla löv och klistra på papper eller att sjunga en ny sång. För att föra in hemmet i förskolan brukar det vara bra om barnen kan ta med ett minialbum med bilder av hem, familjemedlemmar, mor- och farföräldrar, eventuella husdjur o.s.v. På en del förskolor är detta obligatoriskt (och används för att barnet skall känna trygghet i att ha med sig sina nära och kära på bild så att de alltid kan återkoppla till dem) medan man på andra får göra det på eget initiativ. Detta är dock något som uppskattas mycket av såväl barn som personal.

För er del måste ju givetvis också språkutvecklingen dagligen uppdateras med nya ord och tecken från båda håll. Speciellt viktigt att denna information finns lättillgänglig även för vikarier, tycker jag. Har ni valt denna förskola för att det finns speciellt utbildade teckenspråkstalande förskollärare eller är det någon speciell teckenspråkslärare knuten till denna förskola? Hur många barn i gruppen kommer det att bli? (När jag gick i lågstadiet var vi bara 15 barn i vår klass p.g.a. att en flicka var hörselskadad.) Är förskolan speciellt ljudsanerad? På vår förskola har de fått ljuddämpande bord, vilket gör en mycket stor skillnad. (Det slamrar alltså inte om man tappar bestick eller tallrikar i borden.) Annars är ju ljudet på förskolorna ett mycket stort problem, som ju som bekant kan leda till såväl tinnitus som hörselskador av varierande grad hos såväl barn som personal. :-( (Vår flicka klagade mycket över pip i öronen under den första terminen hon gick i förskola. Hon var då 3,5 år och inte van vid högljudda miljöer.)
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24


Återgå till Snicksnack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron