Moderatorer: melon, Veronika, SkogsKajsa, feber
Hemmamamma skrev:Den opitmala åldern för att på allvar sätta igång med aktiv potträning är 18 månader. Det här är vad expertisen inom området sa när jag var bebis på 1960-talet och det är vad de fortfarande säger idag. Väljer man att låta barnet använda blöja längre, så blir det naturligtvis svårare för barnet, eftersom det då måste "lära om". Ju längre tiden går desto svårare blir det, så det finns inga fördelar med att vänta.
Hemmamamma skrev:Den opitmala åldern för att på allvar sätta igång med aktiv potträning är 18 månader. Det här är vad expertisen inom området sa när jag var bebis på 1960-talet och det är vad de fortfarande säger idag. Väljer man att låta barnet använda blöja längre, så blir det naturligtvis svårare för barnet, eftersom det då måste "lära om". Ju längre tiden går desto svårare blir det, så det finns inga fördelar med att vänta.
Sara B skrev:Jovisst jag känner till det där och tror absolut att du i många fall har rätt. Men hon var inte motorisk tidig och kunde varken sätta sig på pottan eller resa sig från den när hon var runt 1 1 1/2 år. Jag har svårt att tro att det skulle kunna funkat på något annat sätt än rutinpottning i den åldern. Alla barn är ju inte lika utvecklade motoriskt i den åldern och jag antar att man utgår från att de flesta 1 1/2 åringar kan gå. Det är inget konstigt med det eftersom de flesta kan det.
Sara B skrev:Dumt nog har vi oddsen emot oss eftersom vi inte heller har kunnat ta semester för att potträna denna sommar. Så visst vi är totalt misslyckade i sammanhanget. Ok jag tolkar det som att det inte är mycket annat att göra än att låta henne vara utan blöjan så mycket som möjligt hemma. Tänkte kanske att det var bättre att få igång intresset för pottan eller toaletten först.
Hemmamamma skrev:Hemmamamma skrev:Den opitmala åldern för att på allvar sätta igång med aktiv potträning är 18 månader. Det här är vad expertisen inom området sa när jag var bebis på 1960-talet och det är vad de fortfarande säger idag. Väljer man att låta barnet använda blöja längre, så blir det naturligtvis svårare för barnet, eftersom det då måste "lära om". Ju längre tiden går desto svårare blir det, så det finns inga fördelar med att vänta.Sara B skrev:Jovisst jag känner till det där och tror absolut att du i många fall har rätt. Men hon var inte motorisk tidig och kunde varken sätta sig på pottan eller resa sig från den när hon var runt 1 1 1/2 år. Jag har svårt att tro att det skulle kunna funkat på något annat sätt än rutinpottning i den åldern. Alla barn är ju inte lika utvecklade motoriskt i den åldern och jag antar att man utgår från att de flesta 1 1/2 åringar kan gå. Det är inget konstigt med det eftersom de flesta kan det.
Nej, barnet behöver inte kunna gå. Min mamma praktiserade med stor framgång detta med en utvecklingsstörd flicka - från 16 månaders ålder. Det dröjde lång tid innan hon kunde gå och prata - men att signalera när hon behövde på pottan fungerade bra!
Sara B skrev:Dumt nog har vi oddsen emot oss eftersom vi inte heller har kunnat ta semester för att potträna denna sommar. Så visst vi är totalt misslyckade i sammanhanget. Ok jag tolkar det som att det inte är mycket annat att göra än att låta henne vara utan blöjan så mycket som möjligt hemma. Tänkte kanske att det var bättre att få igång intresset för pottan eller toaletten först.
Ja, jag är övertygad om att det bästa är att inte krångla till det. Det här är enkelt, bara man är tydlig mot barnet och inte är rädd för att ställa rimliga krav. Barnet behöver inte ha något som helst intresse för potta eller toalett. Det viktiga är att det lär sig att det är där man gör ifrån sig.
Om ert barn går på förskola eller hos dagmamma är det ju viktigt att ni hela tiden håller fortlöpande kommunikation om hur det fungerar där/ hemma. Enligt många förskollärare jag talat med är 2,5 år den vanligaste åldern för barn att bli torra även på förskola. För yngre barn är det ofta svårt att klara av att vara blöjfria i förskolemiljö tidigare än så. Hos dagmamamma går det däremot ofta lättare.
Hemmamamma skrev:Docent Anna-Lena Hellström har skrivit många informativa artiklar i ämnet. Kanske kan du skriva ut någon sådan (går lätt att googla efter på nätet) eller skriv ut något från ecsweden och ta som diskussionsunderlag med personalen. Själv brukar jag ofta dela ut olika artiklar, vilket är mycket uppskattat. Förskollärare är vanligtvis mycket intresserade av olika pedagogiska och utvecklingsrelaterade frågor och jag har hittills inte träffat på någon som ställt sig negativ till att föräldrarna praktiserar tidig potträning - utan ser det tvärtom som något mycket positivt!![]()
Under 1980-talet spreds tyvärr rikligt med propaganda om blöjors förträfflighet med stor framgång av blöjindustrin, men det är ju inget som har något som helst stöd av forskningen... Lite märkligt att sådana tankegångar lever kvar i förskolemiljö, men de sitter nog ganska löst, då förskollärare ju har barnens bästa för ögonen.
Hemmamamma skrev:
Lär henne aktivt hur hon själv ska klara pott- eller toalettbesöken på egen hand (i enlighet med hennes motoriska utveckling givetvis). De flesta barn som får möjlighet lär sig detta när de är i tvåårsåldern. (Vår yngsta har gjort det sedan 20 månaders ålder). Jag talar alltså om allt från att känna när man behöver gå på toaletten till att tvätta händerna efter att man torkat sig när man kissat - eller ropat "Färdig!" när man bajsat. Gå in med inställningen att det är en självklarhet att hon klarar av detta, men ge samtidigt rikligt med beröm när hon gör det.
Det enda som man absolut inte bör göra, är att säga att det inte gör något om hon kissar eller bajsar på sig, eftersom barn tar allt man säger bokstavligt och om man ger sådana dubbla budskap, kan barnet lätt bli osäkert och oförstående till vad föräldrarna egentligen menar. Var tydlig och bestämd och tryck gärna på att hon är en stor flicka nu! För det är hon, i detta sammanhang i alla fall.
Lycka till!
P.S. Ofta är papporna bättre på att vara tydliga mot barnen än mammorna, som ofta krånglar till det i sin iver att vara pedagogiska. Så, släpp fram papporna, lyssna och lär!
Hemmamamma skrev:Naturligtvis menar jag inte att du eller någon annan ska ta av henne kläderna eller sätta henne på pottan. Är hon inte två och ett halvt år? Jag menar att du ska tala om för henne att hon ska göra det själv! Du har berättat att hon är sen i motoriken, men nog klär hon väl av och på sig själv vid det här laget? Om inte, så kan ni ju börja där. Låt henne gärna vara med när du går på toaletten så hon ser hur du gör. Låt henne ta toapapper själv och torka sig själv när hon kissat. Visa hur mycket man behöver och i vilken riktning man torkar och så vidare - men låt henne göra själv!
Hemmamamma skrev:Jag förstår att du blir orolig om hon avstår från att bajsa. Detta är en problematik, som vi som låter barnen göra ifrån sig på potta från bebistiden, helt slipper. Jag har alltså inga råd att komma med i denna fråga, mer än att i första hand hjälpa magen med katrinplommon och i andra hand fråga på apoteket efter andra hjälpmedel mot förstoppning. Självklart måste barnets hälsa komma i första hand och har barnets förmåga att bajsa på potta hämmats, så måste man ju låta bajsandet komma i första hand - oavsett var det sker - och inrikta sig på att lära barnet kissa på pottan först. (För bebisar är det däremot oftast lättast att lära sig bajsa på pottan först och de som vant sig vid det vill inte gärna göra det i blöjan.)
Hemmamamma skrev:Om hon inte gjort ifrån sig på potta eller toalett på ett tag, så måste givetvis den kopplingen fungera först. Här kan man hjälpa till genom att sätta på kranen. Barnet lär sig också snabbt orsak och verkan om det får gå med trosor/kalsonger och byxor - gärna strumpbyxor och uppleva att de kissar på sig. Observera att barnet då ofta avbryter kissandet, vilket innebär att om de inte då kissar ur sig på potta eller toalett, så kommer de strax att kissa på sig igen. Detta är en vanlig fas och kan innebära att barnet de första dagarna kissar på sig ett tiotal gånger på en dag. Så snart barnet lär sig att tömma blåsan på pottan, slipper det att småskvätta. Andra fasen är när barnet klarar att vara helt torrt. Den första euforiska stoltheten över detta brukar vara i ungefär en vecka, då barnet inte kissar på sig en enda gång. Därefter är det inte ovanligt att det kommer ett så kallat "bakslag", då barnet upptäcker att det är lite jobbigt att komma ihåg sig precis varenda gång. Då är det viktigt att inte ge upp.
Hemmamamma skrev:Givetvis är beröm det viktigaste, men för den delen får man inte glömma bort att vara tydlig och säga ifrån när barnet inte gör rätt. Gör man inte det, är heller knappast berömmet något värt, eller hur? Det viktiga är ju att inte ömka barnet. Det är ju då det kan känna sig misslyckat. Om man istället förmanar det när det blir fel och uppmuntrar det till att göra rätt så hjälper man barnet istället för att stjälpa det genom så kallat "curlingbeteende" (att föräldern försöker tillrättalägga barnets tilllvaro och undanröja svårigheter istället för att lära barnet hur man handskas med dem.)
Hemmamamma skrev:Jag önskar er lycka till med att befria er dotter från blöjorna! Tänk på att blöjorna är till för att tillmötesgå föräldrars behov, inte barnens. Det finns inga fördelar med att låta barnet använda blöjan som ställföreträdande toalett när de är så stora att de äter fast föda. Läs gärna docent Anna-Lena Hellströms forskning om vilka fördelar det har för barnen att få göra ifrån sig på potta eller toalett.
Hemmamamma skrev:Hur gammal är hon? Jag gick på uppgiften 2007-04-10, vilket jag får till närmare två och ett halvt år.
Hemmamamma skrev:Du skrev att hon inte vill ha trosor. Ett bra knep för att styra barnen är att ge dem två alternativ att välja på. (Detta är också en utmärkt metod när det gäller att stimulera barnens språkanvändning.) När det gäller trosor kan du exempelvis hålla upp ett par i vardera handen och fråga henne om hon vill ha "Bamse" eller "Hello Kitty" eller vad det nu är för alternativ man har. Ofta är denna valsituation så lockande för barnet att de faller för det. Ibland fungerar det mindre bra och barnet ger ett eget tredje alternativ (vilket ur språkträningssynpunkt i och för sig fortfarande är positivt). Skulle det tredje alternativet vara likvärdigt så godkänns det, men annars klargör man bara enkelt att "Nej. Det är de här två valen som gäller." Min erfarenhet är att det fungerar utmärkt. Att sedan vår fyraåring numera glatt använder samma metod när hon själv vill välja kläder och annat får väl vara en fortsättning på historien...
Jag har förstått att er dotter fortfarande sitter på pottan och med tanke på att hon är sen i motoriken så är det säkert lämpligt. Om hon inte är så förtjust i pottan kan man dock tänka sig att fråga henne om hon vill sitta på pottan eller toaletten. Jag tycker annars att man helt skall undvika att fråga barnet om det vill gå på pottan utan istället fråga om det behöver. Det är ju en stor skillnad. Jag tycker själv inte att det är speciellt roligt att behöva avbryta en aktivitet eller ett spännande TV-program för att gå på toa. Man går alltså inte på toaletten för att man vill, utan för att man behöver. För små barn är det också viktigt att känna att de aldrig förlorar på att gå ifrån för att gå på toaletten. Det är ganska enkelt för oss föräldrar att se till detta, men på förskolan har inte personalen alls samma möjligheter, vilket är en av många orsaker till att barn behöver blöja betydligt längre där än hemmavid.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster