Kanske EC:ad är snart två år och fortfarande i blöja!

Om att potträna ett icke-EC:at barn över ca 18 månaders ålder.

Moderatorer: melon, Veronika, SkogsKajsa, feber

Kanske EC:ad är snart två år och fortfarande i blöja!

Inläggav pelikan » lör jun 05, 2010 22:00

Vilka är era bästa tips för "vanlig" potträning?

Gabriel vet ju sedan tre månaders ålder att man "ska" göra på pottan, men nu tänker han inte på det. Morgonkissandet och efter-tupplur-kissandet har fungerat länge, men ibland hinner han kissa innan jag upptäcker att han är vaken. Några gånger sa han till och med till, och höll sig tills han satt på pottan. Ett tag var han faktiskt riktigt duktig, framför allt på kvällen. Då diade han och kissade sedan på pottan innan han somnade lugnt. På dagen sa han till efter eller medan han kissade, och då bytte jag blöja meddetsamma. Ibland har han varit i byxor, och då säger han till medan han kissar. Det som är bra, är att han har börjat att säga till och ibland även peka! så att jag åtminstone kan torka upp efteråt. Jag berömmer honom för det han gör bra, och påpekar att det vore ännu bättre om han sa till i förväg och kissade på pottan.

Sedan fick han magsjuka, och nu är vi lite ur slag. Mannen vill inte ha kiss på golvet att torka, och jag vill inte ha kiss i blöjan. Dessutom är Gabriel inne i en nejsägar-period och dessutom har han upptäckt att man kan få slippa att sova om man säger "rätt" pott-ord... Så det där med att somna lugnt efter pottan är försvunnet!

Just nu fungerar det alltså inte alls, men jag gissar att det har med magsjukan att göra. Frågan är hur vi går vidare. Om knappt två veckor åker vi på två veckors semester, och jag undrar om det är värt att starta innan, eller bara köra på lättare växel tills vi kommer hem om drygt tre veckor? Gabriels dagmamma är med på noterna och har lovat att byta byxor och torka golv (om det är rätt väg att ta?) så jag tror att Gabriel kan få potträning dygnet runt när vi väl sätter igång.

Frågorna är alltså:

:?: När ska vi börja - med en gång, eller vänta till efter semestern?
:?: Hur ska vi göra det?
Användarvisningsbild
pelikan
150 - Pissråtta
 
Inlägg: 180
Blev medlem: mån sep 15, 2008 13:14
Ort: Antony (Paris)

Inläggav Anaiah » sön jun 06, 2010 05:18

Jag vill också veta! Typ steg för steg, vad man kan förvänta sig, förloppet osv eftersom 2-åringen har börjat lägga märke till sitt kiss och bajs nu så vill vi passa på och få honom blöjfri.

(Förlåt Pelikan för att jag hoggar din tråd lite)

Förresten, brukar inte potträning vara lättare att ta itu med under semestern i stället för efter? Fast ni kanske ska resa och så förstås?
En blogg om föräldraskap, feminism och miljömedvet leverne: anaiah.blogg.se
Anaiah
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 22
Blev medlem: lör maj 29, 2010 20:02

Inläggav Hemmamamma » tis jun 08, 2010 12:00

Ja, att lämna över ansvaret till barnet är kanske det vi "EC-föräldrar" har svårast för. Vi är så vana att det är vårt ansvar att barnet kommer till pottan i tid och har attityden att det är barnets förtjänst när det fungerar och vårt fel när det blir missar. Det där tänket måste man koppla bort när man aktivt går in för att träna bort blöjan.

När man är hemmavid så kör man med trosor/kalsonger. Låt gärna barnet vara delaktig i valet av trosa/kalsong och tala om att det nu får ha sådana som stora flickor/pojkar har. Små barn vill ju vara stora, så det brukar gå hem. Om man har en favoritfigur på trosan/kalsongerna så kan man låtsas att den figuren säger till barnet: "Du får inte kissa på mig!". Mycket roligare att göra som exempelvis Bamse säger än mamma (även om det är mamma som lånar ut rösten åt Bamse). Ska man någonstans, t.ex. åka bil eller båt, gå i affärer eller så, så rekommenderar jag en "potträningsblöja" (om man vanligtvis använder engångsblöja) t.ex. Liberos potty training pants. De är svindyra, men faktiskt såpass effektiva om man använder dem när barnet är på väg att bli torrt, att man inte behöver speciellt många.

Rent praktiskt så måste man vara mycket tydlig och tala om för barnet att det inte får kissa på sig utan måste säga till/gå på pottan/toaletten (beroende på vad man har för vanor). Nu kommer de givetvis att kissa på sig ändå och då är det viktigt att man aldrig säger att det inte gör någonting, eftersom barn tar allt man säger bokstavligt och då bara blir förvirrad och inte förstår vad mamma och pappa menar. Säg istället att det blev fel :nono: och uppmuntra med att barnet säkert kommer ihåg att kissa på pottan eller toaletten nästa gång. Problemet med det kan dock vara att när ett barn som håller på att lära sig släppa blöjan kissar på sig så kissar det inte ur sig ordentligt, med följd av en ny olycka strax därpå och igen och igen - och då får man gärna bli irriterad, men inte ge upp. Nästa dag kommer man förhoppningsvis in i en bättre fas. Värt att tänka på är också att det för många barn går jättebra att vara torr första veckan när det är nytt och barnet känner sig stort och får mycket beröm och uppmärksamhet för sin nyvunna färdighet. Sedan börjar det bli jobbigt att alltid komma ihåg att säga till i tid och då kan det komma ett bakslag. Igen gäller det att inte ge upp. Var noga med att barnet aldrig får förlora på att gå ifrån till pottan eller toaletten men låt det gärna ta lång tid att byta efter en "olycka". Förstärk gärna med att också tala om fördelarna respektive nackdelarna. Tydlighet är a och o och det är därför papporna ofta är bättre på den här biten. ;-)

En annan sak är att se till att göra barnet så delaktigt som möjligt. Nu är ju barn olika i sin motoriska mognad, men lär barnet att göra så mycket som möjligt själv. Min yngsta flicka klarade toalettbestyren helt på egen hand från 20-21 månaders ålder. Och då menar jag allt från att gå till toaletten när hon kände att hon behövde, flytta pallen till toan, dra ner byxorna, sätta sig, kissa+torka sig alternativt bajsa+ropa färdig, spola, dra upp byxorna, flytta pallen till tvättstället, tvätta händerna, torka händerna, ställa tillbaka pallen vid väggen. Det klarade inte hennes storasyster vid samma ålder, men så hade hon ju inte samma incitament som ett småsyskon naturligt får.

Lycka till! :tumsup:
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24


Återgå till Potträning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron