Funderar...

Här kan även ni som inte är registrerade ställa frågor eller komma med kommentarer. Välkomna!

Moderatorer: melon, Veronika, SkogsKajsa, feber

Funderar...

Inläggav Gäst » ons jan 02, 2013 12:26

Hej. Har just läst en artikel i DN om ec och tidig potträning. Intressant! Så hittade jag denna hemsida och det verkar ju smått fantastiskt att detta skulle funka. Nu när jag läst lite känns det nästan grymt mot lillan att inte försöka lite. Men jag ska inte tänka så, det förstår jag.

Hon är nu drygt tre månader och ganska tydlig med när hon ska kissa/bajsa. Så, är det bara att sätta igång typ?? Så har jag iaf förstått det, att man helt enkelt får testa.

När jag håller henne över handfatet (har ingen potta ännu) ska jag prata med henne eller vara helt tyst tills hon gör ngt?

Hur länge ska jag hålla henne om det inte kommer något?

Med vänlig hälsning, Sarah
Gäst
 

Inläggav Hemmamamma » fre jan 04, 2013 08:16

Hej och välkommen hit! :hello:

Jag rekommenderar att du köper en liten potta först och sedan sätter henne där när du tror att det behövs. Se gärna till att hon kan nå ner med fötterna i golvet när hon sitter eftersom det ger trygghet - och ge ordentligt stöd för ryggen när ni håller henne på pottan, tills hon blir så stor att hon kan sitta själv. Resten klarar er dotter. ;-) Jag började sätta båda mina döttrar på pottan vid fyra månaders ålder och tyckte att det var en mycket bra ålder.

En del bebisar förstår redan från första pottbesöket vad de ska göra där medan det tar lite längre tid för andra. Ett knep kan då vara att låta någon annan sätta på vattenkranen så snart man satt bebisen tillrätta på pottan. Sedan finns det ju de som håller på med "betingning" såsom det står berättat om metoden med visselljud som de använder sig av i Vietnam.

Att göra ifrån sig på pottan är något naturligt och bör uppmuntras med mycket beröm. :app: Är man osäker på hur länge man ska hålla barnet på pottan eller toaletten kan jag tipsa om att rabbla alfabetet. Har ingenting börjat komma när ni kommit till Ö, så kommer det nog heller inget och det är lämpligt att lyfta upp bebisen. På det viset får barnet en rutin det känner igen och som bonus får det med sig alfabetet, vilket är en fördel för språkutvecklingen. Givetvis kan man ta någon annan ramsa om man hellre vill det, eller en kanske en liten "pottsång".

Det finns ingen anledning att vara tyst. Prata du med ditt barn och tala om vad ni gör. Till exempel att ni ska gå till pottan, att bebisen sitter på pottan, att den kissar eller bajsar på pottan och så vidare. Ibland visar det sig ju också att man som förälder har fel och att barnet inte är nödigt varför det protesterar och då får man bekräfta det genom att säga något i stil med "Hade mamma/pappa fel. Behövde du inte på pottan..." Ibland kanske barnet istället protesterar för att det inte vill vara kissnödigt men man som förälder förstår att barnet behöver och då får man bekräfta det genom att sätta ord på den situationen. Det är ju vi föräldrar som ska ge våra barn deras språk.

Lycka till och hör gärna av dig igen! Det finns även ett mer aktivt forum som jag kan tipsa om: "blöjfri bebis": http://www.blojfribebis.se/
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24


Återgå till Gästrummet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron