Men hur börjar man?

Här samlas fakta och tänkvärdeheter om EC

Moderatorer: melon, SkogsKajsa

Men hur börjar man?

Inläggav SkogsKajsa » ons nov 22, 2006 11:53

Ja det är inte så lätt att svara på, alla barn är olika så därför får man göra på olika vis. Barnets ålder spelar även den stor roll för hur man går till väga. Men här kommer iallafall ett försök till vägledning när man börjar tidigt:

Titta, lyssna lära:
Endel barn är från början väldigt tydliga i sitt signalerande, ni kanske redan tänkt på att er bebis beter sig på ett visst vis precis innan den ger ifrån sig något? Isåfall har ni ett perfekt utgångsläge att börja erbjuda pottan!

Andra barn är otydligare och man måste titta, lyssna och lära sig barnets "språk". Ett bra sätt är att ni lägger er bebis utan blöja på t.ex en handduk och sen väntar och ser vad som händer.

Rutiner:
Ett barn kissar sällan eller aldrig i sömnen utan vaknar upp då det är dags för kiss. (Är barnet vant vid att kissa i blöjan kanske det bara vaknar till litegrann, kissar och somnar om igen utan att föräldrarna märker något.)
När barnet vaknar från en sovstund är det därför ofta ett bra tillfälle att erbjuda pottan. Före och eller efter mat kan den också vara bra att prova om det är dags. Bär man sitt barn i ergonomisk sele eller sjal brukar det som regel vara dags för kiss när barnet tas ur selen eller sjalen.

Betinga:
Det är smidigt att ha ett ljud (kan också fungerna bra med ord eller tecken) som er bebis känner igen och kopplar samman med att ge ifrån sig. Börja med att göra ljudet var gång er bebis ger ifrån sig och gå sen över till att göra ljudet när ni erbjuder er bebis att ge ifrån sig på lämpligt ställe.

Ett vanligt ljudbeting är att man säger "sssssss" eller "kisss-kisss", (men tänk då på att det inte ska låta likadant som när ni lockar på katten, om ni har en sådan.) men andra sätter på vattenkranen eller talar t.ex om med ord att "Nu kan du kissa!".

Hålla fram:
Till en början är bebisen inte så stadig i kroppen utan behöver mycket stöd från er. Börja därför inte gärna med potta utan håll hellre bebisen över handfatet eller toaletten eller annat lämpligt ställe. Hur man håller fram sin bebis kan ni läsa om här: Hur man håller bebisen

När sen bebisen blivit stadigare, framför allt i nacke, så kan det vara bra att skaffa en potta som man håller bebisen över. Ställ gärna pottan på t.ex. skötbordet eller bänken så att ni orkar hålla i ordentligt och kan stå upprätt under tiden. Pottval: Utvärdering av pottor

Blöja eller ej?:
Bebis på pottan fungerar som bäst när man slopar blöja helt, men i vårt västerländska klimat och med vår standard kan det vara lite svårt. Man vill ju inte gärna ha kiss i t.ex fina soffan eller bilbarnstolen eller över hela sig i mataffären.
Känner ni att det blir lite för mycket att köra helt blöjfritt så fungerar det faktiskt riktigt bra med blöjbackup också, gärna i form av tygblöjor eftersom dagens engångsblöjor är lite för torra.
Ett annat alternativ är s.k trainingpants, ett mellanting mellan underbyxa och tygblöja.

Vara nära:
En stor fördel är ju förståss om ni är nära er bebis mycket, att tolka signalerna hos bebisen där nere i vagnen eller där borta i sängen är inte så lätt. Därför är en sjal ett jättebra hjälpmedel när man vill hjälpa sin bebis på pottan, dels håller sig faktiskt bebisen längre om den sitter uppknuten i sjalen på nån av er men det är även lättare att tolka bebisen signaler genom dens kroppsspråk när det börjar bli dags att ge ifrån sig.
Om bebisen får sova i er säng blir det även lättare att potta på natten.
Mer info om sjalar hittar ni på www.sjalbarn.se

Lycka till med ert pottande nu! Och kom ihåg att ta det lugnt och i en takt som passar just er familj! :-D
Användarvisningsbild
SkogsKajsa
Forumfixare
 
Inlägg: 3403
Blev medlem: mån sep 26, 2005 08:16
Ort: Värmland

Återgå till Om EC

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron