Nattpotta

Allmänt snack om EC

Moderatorer: melon, Veronika, SkogsKajsa, feber

Nattpotta

Inläggav Kickan » tis jan 15, 2013 12:51

Hur ska man göra?? Är det rimligt att ta upp henne till pottan sovande?? Hon är snart 4 månader och vi har pottat i två veckor. Hon visar ganska tydligt när det behöver kissas på natten men vaknar inte. De gånger jag tagit upp henne skriker hon. Nu har jag börjat ha pottan vid sängen så att vi inte behöver lämna sängvärmen. Tänkte det kunde mildra lite kanske? Det känns också lite fel att låta henne kissa i blöjan när jag ju ser vad hennes behov är. Om jag ammar före pottan så kommer kisset i blöjan. Så vad göra :?:
Med vänlig hälsning,
Sarah
Kickan
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 21
Blev medlem: sön jan 06, 2013 10:23

Inläggav Hemmamamma » ons jan 16, 2013 08:17

Naturligtvis ska man aldrig ta upp eller väcka en sovande bebis. Du kan väl passa på att sätta henne på pottan i samband med nattamningen när hon är vaken? Jag har kollat mina anteckningar så jag vet nu precis hur vi gjorde med vår äldsta dotter. Fram tills hon var fyra månader nattammade jag först på ena bröstet, varvid hon kissade, bytte blöja, ammade andra bröstet, varvid hon kissade igen, bytte blöja, tillbaka till sängs. Från och med fyra månader började vi erbjuda potta både dag och natt. När hon vaknade för att nattammas så tog min man upp henne till pottan - skrikandes eller ej, medan jag själv passade på att gå på toa och göra mig i ordning för nattamning. För oss passade det utmärkt. Det är mycket bättre att pappan tar bebisen på nattpottningen eftersom bebisen vet att pappa inte har brösten. Om man själv sitter på huk framför bebisen med mjölkstinna bröst när den är hungrig så är det ju inte konstigt om bebisen blir frustrerad. Bebisen blir ju heller knappast arg på själva pottan eller pottsittningen, utan på själva företeelsen att den blir kissnödig och behöver göra ifrån sig när den samtidigt är hungrig och också vill äta - och blir förmodligen lika arg för ett blöjbyte som en pottsittning. Enligt mina erfarenheter så var dock den lilla upprördheten vid nattpottning med pappa till gagn, eftersom hon vaknade till ordentligt och därmed orkade äta rejält och sova länge eftersom hon var både mätt och hade tömt blåsan ordentligt innan maten.

Sedan så minns jag att det även fanns tillfällen då hon vaknade till lite grand för att kissa, men inte sa till så ordentligt att man som sovande förälder förstod att det var läge att gå upp för att erbjuda pottan. Tyvärr straffade det sig genom att hon fortsatte att vakna till gång på gång för att småskvätta, tills hon äntligen fick komma upp och göra ifrån sig på pottan. Detta misstag gjorde vi bara med första barnet. Sedan hade vi lärt oss. Faktum är att allt som man behövde tänka på i samband med bebispottning av det första barnet, bara gick av sig självt med det andra. Det är klart att även vi västerländska mammor har denna instinktiva kunskap inom oss. Det gäller bara att plocka fram den och våga lita på vår intuition. :tumup:
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24

Nattpotta

Inläggav Kickan » ons jan 16, 2013 10:47

Tack för ditt svar! OT men är det bara vi som är aktiva här på forumet?

Hehe, jag lär nog inte få maken till att gå upp med henne till pottan. Än så länge är detta med pottan "min grej" tyvärr. Men han kommer nog in i det, jag ska få honom med på noterna.

Nej såklart skulle jag aldrig ta upp henne ur ostörd sömn. Men om hon krånglar samtidigt som hon inte riktigt vaknar till (öppnar ögonen) då ska jag ta upp henne till pottan alltså?? Har jag förstått dig rätt då :?:

Det känns ju lite tufft om hon skriker, men jag förstår ju vinsten av att ändå potta så som du beskriver det.
Med vänlig hälsning,
Sarah
Kickan
10 - Skitnyfiken
 
Inlägg: 21
Blev medlem: sön jan 06, 2013 10:23

Inläggav Hemmamamma » ons jan 16, 2013 11:46

Hm... Det ser ju ut som att det är en del här inne och läser i alla fall... Men en del går nog till den mer aktiva sidan "blöjfri bebis". Själv var jag aktiv på den här sidan när det verkligen var aktivt, men sedan har jag tagit på mig rollen att gå in och kolla om någon behöver råd... Och har man väl börjat i en tråd så får man ju meddelande på mejlen om det kommit något nytt... Annars så är ju mina barn så stora nu att jag börjar få svårt att minnas i detalj hur det var. (Fast som tur är var jag flitig med att anteckna. Speciellt med första barnet.)

Som svar på din riktiga fråga så får man prova sig fram. Vi mammor är mer lyhörda, på både gott och ont. Vi ser och uppfattar signaler bättre än männen (vilket är biologiskt belagt, se gärna Könet sitter i hjärnan av Annica Dahlström), men vi håller också ofta på och psykologiserar och krånglar till saker, där männen ofta är mer rakt på sak. Därför lyckas ibland papporna bättre med att potta bebisarna, eftersom de bara sätter dem där om de ska dit. Punkt. En mamma blir ofta orolig och undrar om hon gör rätt och för över oron till bebisen som undrar om mamma egentligen vet vad hon håller på med... Ja, du fattar. ;-) Men det i sin tur beror ju på ovanan. När jag började med att erbjuda min äldsta dotter pottan 2002 så var det relativt ovanligt, men jag visste ju att det var kutym när jag var bebis. En jämngammal väninna till mig frågade sin mamma om hon verkligen satte henne och hennes äldre syskon på pottan så tidigt och mamman svarade att visst gjorde hon det, men det var ingenting man funderade över eller pratade om, det var bara något man gjorde. Men mycket av den gamla kunskapen har väl gått förlorad. I vår familj har vi dock bara fortsatt... Själv såg jag ju hur min mamma gjorde med min lillebror som är fjorton år yngre än jag och det tror jag att jag mindes bättre än henne, men var det något jag undrade över så visste jag ju vem jag kunde fråga. Har du frågat dina föräldrar och/eller mor- och farföräldrar om hur de gjorde?
Hemmamamma
Hemmamamma
350 - Storbajsare
 
Inlägg: 782
Blev medlem: sön jan 28, 2007 21:24


Återgå till EC-snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

cron